Щоб не зашкодити своєму здоров`ю

   Не секрет, що права  споживачів  у сфері санітарної охорони здоров`я обмежені. Уряд встановив мораторій на перевірку об`єктів з продажу продуктів харчування. Часто буває, що супермаркети реалізують продукцію, термін якої добігає дати реалізації, або таку, що  вже термін вийшов дії. Держава дозволила виробнику  за наявності  “ТУ” (технічні  умови) абревіатуру яких  ми бачимо на  упаковках продуктів харчування – виготовляти продукти харчування (склав рецепт, зареєстрував під  маркою  “ТУ” і  до випуску). Це чергова «дурилка» для покупців.  На Львівщині,  в одному із сіл діє рибний  консервний завод під гучною назвою. Купуєш продукцію «підприємства»,  відкриваєш банку, а там з 240 г вмісту –  120 г води з олією та 120  г риби.  І  таких прикладів більше, ніж якісної продукції. Буває й таке, що на упаковці стоїть вказана дата виготовлення на кілька днів наперед від фактичного дня покупки.  На інших упаковках  можна побачити і перебиті дати… Все роблять для того, щоб обдурити покупців, щоб не залишитися в збитку.

-Раніше, – говорить Гр. М., мешканка 8- го мікрорайону, – можна  було звернутись зі скаргою до СЕС (санепідемстанції). А зараз прийшла, зі скаргою на сусіда, який відходи від переробки молока зливає мені під сарай…

-Які компетенції  СЕС, вірніше, те що від неї залишилось внаслідок реформування залишились, ми дізнавалися у завідуючої Олександрійського  міжрайвідділу  лабораторних досліджень  державної установи  «Кіровоградський обласний центр  Держсанепідслужби України»  Марини  Первак.

-З 2012 р. Олександрійська санепідемстанція була ліквідована. На її місці було утворено Державний заклад Олександрійська міська санепідемстанція держасанепідслужби  України.  Утворено нову структуру  Олександрійський  міжрайонний відділ  лабораторних досліджень  державної установи  «Кіровоградський обласний центр  Держсанепідслужби України». Паралельно  утворено  Головне управління Олександрійське міськміжрайонне  управління Головного управління держсанепідемслужби в Кіровоградській області.

-Виходить, що маємо гучні назви, а користі люди від цього не мають?

-За нашим лабораторним відділом залишилися ті ж  функції, які і були раніше: нагляд у сфері санітарного та епідемічного благополуччя  населення; проведення лабораторних досліджень, облік інфекційних та неінфекційних хвороб; проведення профілактичних заходів (дезінфекція, дератизація ( боротьба з гризунами) та дезінфекція (боротьба з комахами). Раніше  велася боротьба зі стихійною несанкціонованою торгівлею. Велася планова перевірка підконтрольних об`єктів нагляду, що ділилася на комунальні об`єкти: перукарні, пральні, водогін, річки, пляжі  (дотримання санітарних норм  масового відпочинку людей), магазини непродовольчих товарів, сміттєзвалища. Розділ гігієна праці (заводи, фабрики, цехи), що мав на увазі контроль за дотриманням  вимог санітарного законодавства у сфері умов праці ( перевірявся вміст шкідливих  речовин и у повітрі, вплив вібрації, шуму. Сьогодні це в компетенції  самих керівників підприємств, які раз на 5 років  повинні звертатися до нашої служби при атестації робочих місць.

-Люди бачать і відчувають на власному здоров`ї, що контроль щодо дотримання санітарних вимог на низькому рівні, коли поряд з продуктами харчування сусідами є побутова хімія…    

– Санітарні  правила були виписані і діяли ще за часів СРСР. Сучасні правила  не поспішають уніфікувати – підвести під вимоги сьогодення.  За правилами  у великих торгових точках повинні дотримуватись правил ( віддаленість, роздільність, температурний режим, закритість товару під скло).  На жаль, ми не бачимо як  на складі торгового центру ці товари зберігаються?  Як проводиться дезінфекційні заходи – обробка інвентаря тощо? Раніше було так: складався річний план перевірок магазинів, кафе – бралися продукти, напівфабрикати,  змивки на лабораторні дослідження. За 10 днів керівників перевіряючих об`єктів попереджали. Де гарантія, що санітарних  норм чітко дотримуються.  Мораторій на перевірки забороняє нашій службі втручатися в сферу діяльності підприємств, вважають, що таким чином відбувається тиск на підприємства. Уся відповідальність за санітарний стан покладена на керівників підприємств.

-Але існує великий сумнів, що керівники таки  дотримуються  санітарних вимог.  

– Для  цього треба телефонувати на урядову лінію, або звертатись до міськради. Створюється комісія, залучають лабораторний відділ та поліцію ( згідно ст.10) ЗУ «Про поліцію». Утримання приміщень (навчальних закладів, об`єктів торгівлі) належать до компетенції державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту  споживачів, що знаходиться за адресою вул.Шевченка  (колишнє  управління ветеринарної  медицини м.Олександрія).  У 4 рази відбулося скорочення колишніх працівників СЕС ( зі  120 до 30 зі сторожами).

-Виходить, що лікарі-гігієністи  переведені  до нової служби, а  ветлікарі, які ще вчора  лікували собак та котів, сьогодні перевіряють  дитячі садочки, школи, підприємства? Хіба це не нонсенс!?  Дубляж структур з одними і тими самими функціями. Навіщо це було робити?  

-З   червня  2016 р. нова служба проходить етап реорганізації.  Їх головне управління ліквідовано, а їх перевели до нової  структури. Зараз йде напрацювання нового  єдиного  універсального акту для всієї України, що передбачає великі штрафні санкції, закриття підприємств…

– І все ж чим конкретно займається ваш лабораторний  відділ?   

-У нас  існує бюджетний паспорт – моніторимо атмосферне повітря, стан питної води ( водогін, локальні джерела, громадські колодязі – раз у квартал). По заявках об`єктів (старших будинків) проводимо перевірку на наявність гризунів та  комах.  КП «Житлогосп» має угоду з фірмою яка проводить  відповідні роботи по знищенню гризунів та комах. Ми проводимо мікробіологічні  дослідження  та паразитологічні ( гельмінти). Щоденно – тричі на день  вимірюємо радіологічний стан,  що сьогодні  не перевищує нормованого значення – 15, 2  МКр/гд.  Свердловини здебільшого не обліковані.  Аналізи  проводимо на відповідність хімічного вмісту сторонніх речовин та  по бактеріологічних факторах,  що дозволяють вживати воду чи навпаки. Видаємо  протокол та листом доводимо до відома результати  аналізів  (на нітрати). Таку воду дітям до 3-х років категорично заборонено вживати.

-Продукти  харчування – це найбільш болюче питання. Чи якісні вони для споживання?  Акції – знижки, це все продаж або простроченого продукту, або в якого закінчується термін зберігання?   

-За відміни «ГОСТУ» стандарту, коли на заміну прийшли “ТУ” – технічні умови, кожен підприємець має право задекларувати свій особистий рецепт, отримати дозволи і виробляти продукцію. Але хто перевірить, що  вміст  желатину, води, олії в нормі, коли вміст  м`яса менший від інших інгредієнтів. Хто перевірить допустиму норму шприцювання  м`яса (при температурі – 40 Сі), в яке закладено 5% води, а фактично її може бути там набагато більше. Тому, люди і обурюються, що при розморожуванні виділяється велика  кількість води.  Добросовісними клієнтами нашого відділу є  всі хлібопекарні міста, які щомісячно, без нагадувань,  надають свою продукцію на аналізи.  Треба бути дуже уважним про покупці продуктів  харчування ( дивитися на термін зберігання, на виробника, на ціну продукту таке інше). Не купувати з рук продукти, що виготовлені в домашніх умовах.

І.Мельник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Істина від Олександрії © 2017